Om Olivolja
Olivträdet
Olivträdet är en av de första växterna att kultiveras av människan runt medelhavet och har spelat en viktig roll i kulturen i många tusen år. Det äldsta förvaringskärlet för olivolja man hittat är från 3500 före kristus.
Olivträdet producerar mest oliver när det är mellan 7 och 35 år gammalt men den bästa olivoljan får man när trädet är mellan 50-150 år. Träden kan sedan bli mycket gamla, det finns historier om olivträd som är flera tusen år gamla. Vädret, mängden soltimmar och jordens kvalitet påverkar tillväxten av oliven och slutligen smaken av olivoljan.
Olivträdet blommar med vita blommor under våren från april till juni för att sedan utvecklas till oliver under sommaren. Oliverna börjar så småningom växla i färg: från ljusgrön till en mjukare grön ton, vilket indikerar att mognadsprocessen har börjat. Färgen beror på olivsorten, Kalamataoliven förvandlas till exempel från grön gul till lilasvart. Ju längre de får mogna desto mer olja innehåller de.


Skörden
På Olivlunden producerar vi vår olja av oliver plockade tidigt på säsongen, vilket innebär att det inte går att framställa lika stor mängd olja vid pressningen, men kvalitén på oljan blir bättre än vid en storskalig, industriell tillverkning där det oftast skördas senare på säsongen.
Oliverna skördas som tidigast i september med huvudskörden mellan november och februari. De gröna oliverna plockas tidigt på säsongen och därefter övergår de i grönbrunt för att tillslut bli svarta i slutet av säsongen. Vid framställning av olivolja används en blandning av omogna, halvmogna och helt mogna oliver.
Oliverna skördas traditionellt för hand med en speciell kratta men idag används ibland maskiner för att skaka ner oliverna ur träden. På marken landar de sedan på ett nät eller en duk som gör det lättare för bönderna att samla upp oliverna.
När oliverna är skördade bearbetas de inom 72 timmar för att undvika oxidation och jäsning.
Produktionsprocessen
Tidigare pressades oliver mellan två kvarnstenar och pressades inom tre dagar efter skörd. Sedan bredde man ut den tjocka massan på vävda mattor som lades i högar och pressades hydrauliskt. Vattnet och oljan separerades sedan genom centrifugering (aktiv) eller genom dekantering (passiv) för att tillslut filtreras. Nu för tiden pressas oliver i ett kontinuerlig system som kombinerar de tidigare stegen i en process som minskar oxidation och resulterar i bättre kvalitet.
Det krävs 6 kilo oliver för att producera 1 liter olivolja och ett olivträd kan producera 20 till 60 kilo oliver i genomsnitt.
För att bevara olivoljan bör den förvaras svalt, torrt och mörkt.

Extra Virgin Olivolja
Olivlunden erbjuder den finaste olivoljan från den allra första pressningen av färska oliver och är mekaniskt kallpressad utan kemiska tillsatser för att säkerställa den absolut högsta kvaliteten. När det gäller vår Extra Virgin Olivolja (EVOO) är vår målsättning att upprätthålla en maximal surhetsnivå på endast 0,8%, eftersom en lägre surhetsgrad är synonymt med en högre kvalitet. Det är dock viktigt att notera att denna information enbart rör sig om kvaliteten på olivoljan och ger ingen indikation på dess smak, något som verkligen är en ytterst personlig upplevelse.
För bästa resultat rekommenderar vi att vår Extra Virgin Olivolja används kall eller vid rumstemperatur, men det går bra att använda olivoljan vid matlagning upp till en temperatur på 180ºC. Vi strävar alltid efter att erbjuda en olivolja som låter smaken av dina rätter blomstra.
