Grekiska Recept

Vegansk Tzatziki

Gör din egen Vegansk Tzatziki

Vegansk Tzatziki

Vegansk tzatziki enligt klassiskt recept – snabbt, enkelt och gott! Serveras med fördel på sommarens alla grillkvällar, till kikärtsbiffar eller bara som den är, på en bit nybakt bröd före maten.

Grönsallad med Granatäpple

Denna enkla grönsallad blir frisk och riktigt snygg tack vare smakrika och färgrika granatäppelkärnor. Gott till allt grillat! Pumpafrön på toppen ger ett gott crunch.

Grönsallad med granatäpple
Frappe gör din egen

Gör din egen Frappe

Frappe

Det är enkelt att göra en riktigt god frappe själv.

En frappe serveras i regel utifrån tre olika nivåer av sötma:

  1. Skétos (enkel)- två teskedar kaffe utan socker
  2. Métrios (medium)- två teskedar kaffe med två teskedar socker
  3. Glykós (söt)- två teskedar kaffe med fyra teskedar socker

Moussaka

Moussaka är Greklands nationalrätt framför alla andra. Olika delar av landet och nästan varje ö har sitt sätt att tillaga den. Den vanligaste ingrediensen är auberginer, potatis, squash eller kronärtskockor.
Den klassiska är med kalvfärs och potatis, aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.

Grekisk mat recept

Grekiska färsbiffar "Biftekia"

Biftekia är köttfärs som blandas med salt, ströbröd, lök, olivolja, ägg, mjölk, persilja, peppar och olika kryddor och formas till en rund form. Många tavernor lägger också till grillkrydda för mer smak. Biftekia kan också fyllas med ost (vanligtvis lite fetaost med soltorkade tomater)

Klassisk tzatziki

Tzatziki bjuds ofta som förrätt på grekisk restaurang. Det är en idealisk liten rätt för att hålla gästerna sysselsatta och på gott humör i väntan på maten. Ställ fram bröd och grönsaker att dippa. Tzatziki kan även serveras som kall sås eller tillbehör. Satsen går bra att dubblera.